El 15 de febrer de 2024, vaig tenir l'oportunitat d'impartir un taller d'introducció a la interpretació de música contemporània al Conservatori Municipal de Música de Sabadell. Aquest taller va comptar amb la participació d'un grup nombrós d'alumnes de grau elemental i professional, i va servir per descobrir noves formes d'explorar els seus instruments a través de la música contemporània.
Durant el taller, ens vam centrar en dues activitats: una improvisació guiada i la interpretació col·lectiva d'una partitura gràfica, dues maneres de fer música menys convencionals però molt enriquidores. Al concert final, vaig interpretar obres de les compositores Albena Petrovic i Isabel Benito. El resultat va ser molt positiu, i molts dels alumnes van gaudir experimentant amb noves tècniques i sonoritats.
El curs 2021-22, al Conservatori de Reus, vaig impartir una assignatura optativa dedicada a la interpretació de música contemporània. Aquesta matèria va ser clau per despertar l'interès en els alumnes cap a la nova música, un repertori que no sempre és present en el currículum habitual dels conservatoris. A més, vam reflexionar sobre com molts compositors contemporanis han buscat incorporar les seves inquietuds en la música, transformant el llenguatge musical i evolucionant les tècniques d'interpretació dels instruments tradicionals.
Tot i que la música contemporània forma part del repertori oficial, sovint es treballa molt poc a les escoles de música. Això és una llàstima, ja que els instruments actuals tenen un repertori ampli des de la segona meitat del segle XX, amb obres que poden incloure tècniques esteses com el flatterzunge, els sons eòlics, o l'ús de la veu i les claus dels instruments. El treball amb multifònics o quarts de to, per exemple, podria introduir-se molt abans del grau superior.
En moltes ocasions, sentim que omplir les sales de concert és cada vegada més difícil, especialment quan es programa música contemporània. Aquesta percepció, però, sovint prové d'un desconeixement del públic cap a la música del nostre temps. Els sons de la vida quotidiana, com els que podem escoltar a una avinguda o a una estació de tren, formen part de la paleta sonora de molts compositors actuals, que integren aquests paisatges sonors tal com es feia abans amb les melodies tradicionals.
Mentre el públic infantil sol gaudir més de la música contemporània per la seva absència de prejudicis, els adults tendeixen a buscar una justificació per a cada so. Això dificulta la seva experiència musical. En un moment en què es parla tant del concepte d'experiència, per què no proposem un “reset” mental abans d'assistir a un concert de música contemporània i simplement gaudim de la seva proposta artística?
Joan Martí-Frasquier
Barcelona/Reus, juliol 2024
ENLLAÇOS:
Article original: https://joanmf.com/ca/ens-fa-por-la-musica-contemporania/